Motto

Oamenii de geniu sînt meteori destinați să ardă pentru a-și lumina secolul.

(Napoleon Bonaparte)

sâmbătă, 15 februarie 2014

CERCUL DE CREAŢIE LITERARĂ – MODALITATE PENTRU FORMAREA ŞI DEZVOLTAREA COMPETENŢELOR DE COMUNICARE



  Cercurile literare aduc o mare contribuţie la descoperirea şi stimularea talentelor, aptitudinilor elevilor, la cultivarea interesului şi pasiunii pentru literatură, istorie, fizică, matematică, etc. şi artă în general, la evidenţierea valorilor autentice.
  Avînd în vedere că la cercuri se înscriu elevii cei mai dotaţi sau cu reale înclinaţii în domeniul respectiv, activitatea acestora trebuie să fie orientată spre dezvoltarea spiritului de creativitate. Selecţia membrilor cercului se face pe bază de observaţii, producţii proprii. În cadrul cercurilor nu se pot repeta teme incluse în programa şcolară, după cum nici activitatea din cerc nu  poate lua aspectul unei meditaţii sau consultaţii organizate în şcoală. Prima cerinţă în organizarea acestor cercuri este să se aleagă judicios obiectivele ce se vor urmări, ţinînd seama de nevoile, de particularităţile elevilor şi activitatea lor în clasă.
  În conceperea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor s-a ţinut seama de înclinaţiile şi preocupărilor elevilor, de posibilităţile de realizare pe care le au ei, fără a fi supraîncărcaţi. Dacă activitatea în cercuri pleacă de la o bază motivaţională, fondată pe pasiunile elevilor, ea reuşeşte să-i atragă şi să-i mobilizeze. Se urmăreşte ca iniţiativa, acţiunile variate şi atractive să fie trăsături specifice ale muncii în cerc, profesorul îndrumînd cu tact, discreţie şi competenţă întreaga activitate.
  Formele de activitate variază în funcţie de dezvoltarea şi pregătirea elevilor, de obiectivul urmărit şi de tema propusă, dar ṣi de disciplina de studii. În pregătirea acţiunilor antrenăm toţi membrii cercului, de la adunarea materialului documentar (bibliografii, date, fotografii) la întocmirea unor planşe, postere, portofolii, albume, expoziţii legate de specificul temei sau acţiunii ce are loc.
  Dau exemple de modalităţi specifice ale „socializării” activităţii cercului – bun prilej în acelaşi timp de a pune în valoare talentul şi dorinţa de afirmare a membrilor săi:
·      creaţii literare: compunere, povestire, poezie, interviu imaginar pe diferite teme;
·      schimburi de scrisori, ilustrate şi fotografii cu elevii;
·      călătorii imaginare pe harta lumii;
·      expoziţii de desene şi afişe pe diferite teme literare;
·      şezători literare;
·      audiţii muzicale;
·   acţiuni consacrate unor evenimente deosebite (15 ianuarie, comemorarea lui G. Vieru, 24 februarie, 1 martie – Ziua mărţişorului, Ion Creangă);
·      medalioane literare;
·      expoziţie de carte (de ex. „Un mărţişor cu poveşti”, „Dor de Eminescu”);
·      concursuri literare (de ex. „Oameni, locuri şi personaje”);
·      dramatizări;
·      proiecte de grup.


  Activitatea cercurilor de creaṭie este formarea de valori şi atitudini. Înţeleg, aşadar, existenţa cercurilor absolut necesară şi văd în activitatea lor, nu atît o achiziţie de cunoştinţe sau competenţe cît o construire de sine. Nu interesează primordial, a produce, prin aceste activităţi, nişte decodori buni, care, aşa cum spunea Simona Popescu în Exuvii,[1] să „analizeze stilistic diverse poezele clasice cu detaşarea celui care studiază anatomia corpului uman pe mulaje de plastic”, ci a fi capabili de reflecţie, de a avea un orizont pe baza căruia să producă legături creative, originale, neaşteptate şi neprogramate şi de a împărţi celorlalţi bucuria lecturii și comunicării.
  Consider că prin intermediul cercurilor de literatură încercăm să vedem copilul şi dincolo de catalog, teste, să-l educăm învăţîndu-l  să se autoeduce, să se instruiască prin autoinstruire.
 





[1] Popescu, Simona. Exuvii. Iași: Editura Polirom, 2007. ISBN 978-973-46-0675-7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu